Over de vlag van Frankrijk is wat betreft de historie meer duidelijk te verschaffen afgezet tegen het ontstaan de Nederlandse vlag. De Franse vlag staat in de wereld vooral bekend als de Tricolore of nog beter de Drapeau Tricolore. De Franse vlag bestaat uit drie verticale banen: blauw aan de stok, wit in het midden en rood aan de andere kant. Het is een feit dat de Franse vlag geldt als de oudste verticale driekleur ter wereld. Toch is deze vlag even uit beeld geweest.
De Franse vlag dook voor het eerst op tijdens de Franse revolutie.
De vlag Frankrijk dook voor het eerst op tjdens de Frans revolutie. De kleuren kunnen teruggevoerd worden op het wapenschild van Parijs (rood en blauw) en de kleur van de koning, wit. Aan de wieg van de Franse vlag zou de Marquis de Lafayette staan. Toch was de eerste Franse vlag anders dan de vlag zoals we die nu kennen. De eerste Franse vlag was namelijk in spiegelbeeld; met rood dus aan de kant van de vlaggenstok. Gedurende de Eerste Republiek werd op 15 februari 1794 de huidige vlag in gebruik genomen.
Heel even verdween de Franse vlag uit beeld en werd de vlag wit met gouden lelies
Later verdween de Tricolore even uit beeld als we teruggaan naar de Restauratie van de Bourbon monarchie, meteen na de val van Napoleon in 1815. Toen werd de Franse vlag zoals we die nu kennen vervangen door een witte vlag, afgezet met gouden lelies. Sinds de Revolutie van 1830 en meteen nadat Lodewijk Filips aan de macht kwam werd de originele Tricolore weer in ere hersteld.
Er wordt tegenwoordig gekozen voor een wat andere kleur blauw
Het is een feit dat de drie verticale banen precies dezelfde breedte hebben. Toch lijkt de witte baan vaak bredere. Dat heeft echter alles te maken met de lichte kleur. Lichtere kleuren lijken breder. Om dit gezichtsbedrog weg te nemen, is op een bepaald moment besloten de witte baan toch iets smaller te maken dan de andere twee banen. Ook over de gebruikte kleuren is in de afgelopen tientallen jaren behoorlijk wat te doen geweest. In 1976 bijvoorbeeld, besloot Giscard D’Estaing te kiezen voor een lichtere kleur blauw. Tegenwoordig echter lijkt er weer vaker voor een wat donkere kleur blauw gekozen te worden. Officieel is daar echter niets over gemeld en dus gelden in beginsel nog steeds de originele kleuren zoals die ooit vastgesteld zijn.