Alles wat je moet weten over dedicated servers

De dedicated server is een server die door een host ter beschikking wordt gesteld aan een klant. Of het nu wordt beheerd door de gebruiker zelf of een host, de dedicated server is als een computer. In de context waarin het wordt gebruikt door een klant, wordt bepaald welke software op de server staat. De klant heeft hier de vrijheid in.

Wat is een dedicated server?

Een dedicated server is een computer zonder scherm en toetsenbord. Er zijn veel webhosts die servers over de hele wereld aanbieden. Heel vaak is een Windows- of Linux-besturingssysteem op de computer geconfigureerd. Het besturingssysteem kan meerdere programma's en toepassingen hebben, of het nu een database of een e-mailserver is. De racks die eruit zien als grote computerkasten, zijn de platforms waarop zo'n server wordt geplaatst. Deze computerkasten worden opgeslagen in datacenters. Je hebt daar vast wel eens van gehoord.

De componenten van een dedicated server

Net zoals bij een computer, kan een dedicated server worden uitgerust met verschillende componenten. De processor of CPU is het middelpunt. Dit is het brein van de machine. Om je server zware taken te laten uitvoeren, moet je kiezen voor een zeer krachtige CPU. Het geheugen, ook wel RAM genoemd, is ook geïntegreerd in een computer. Hoogwaardig RAM-geheugen is bepalend voor de laadtijd van een website. Het is ook het centrale onderdeel waardoor de processor zijn taak goed kan uitvoeren. De dedicated server heeft ook een harde schijf die gegevens kan opslaan. Harde schijven zijn er in verschillende varianten, dus het is noodzakelijk om de verschillende categorieën te leren kennen voordat je een beslissing neemt. Denk aan SSD, waarbij de schijf niet meer draait. Ook vind je in een dedicated server een netwerkkabel. Zijn rol is om het apparaat met het internet te verbinden. Wifi-connectiviteit kan deze functie ook uitvoeren. Uiteindelijk zul je een RAID-kaart vinden die essentieel is als de server meerdere harde schijven heeft.

Het verschil tussen dedicated server en shared server

Bij het hosten van je website heb je de keuze uit meerdere servers. Websites zijn niet allemaal hetzelfde en elke server komt overeen met een specifiek gebruik. Naast de mogelijkheid om te kiezen voor een dedicated server, kun je kiezen voor shared hosting. Met dit type hosting kun je schijfruimte voor je website gebruiken waarbij de totale capaciteit van de server wordt gedeeld met meerdere klanten. Het voordeel van een shared server ten opzichte van een dedicated server is dat het relatief goedkoop is. Het gebruik ervan is intuïtief en vereist geen technische vaardigheden. Het nadeel is dat je minder kan configureren.