Beter geluid uit jouw televisie

Al sinds de uitvinding van de televisie wordt de technologie steeds beter, en de beeldkwaliteit dus ook. Zeker sinds de jaren 2000 zijn we razendsnel vooruit gegaan. Televisies zijn platter en geven een scherper beeld dan ooit, met resoluties die haast niet bij te benen zijn voor de meeste internetverbindingen. Ten koste van deze superdunne, mooie televisies gaat vaak wel het geluid. Echt goed geluid heb je waarschijnlijk niet met een losse televisie. Je zal altijd iets van een output-device moeten hebben om van geluidskwaliteit te genieten die bij de beeldkwaliteit past. Het kan helaas vrij lastig zijn om een geschikt apparaat te vinden. Daarom hier een paar ideeën voor het verbeteren van het geluid van jouw televisie.

Koptelefoon

Dit is niet voor iedereen even nuttig, bijvoorbeeld als je met een gezelschap televisie wilt kijken, maar als je voornamelijk alleen jouw favoriete series kijkt, dan is een goede koptelefoon een prima keuze. Met een beetje mazzel kan je dit via bluetooth draadloos gebruiken, maar anders is het ook mogelijk om een lang draadje te kopen om moeiteloos vanaf de bank te kunnen luisteren. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je niet makkelijk met andere mensen ergens naar kan kijken met een koptelefoon.

Soundbar

De meeste televisies zijn tegenwoordig gemaakt met de verwachting dat er een speaker aan verbonden wordt. De meest geschikte enkele speaker voor een televisie is vaak de soundbar. Deze kan je onder of bovenaan de televisie plaatsen om van goed geluid te genieten. Het voordeel hiervan is dat de soundbar gemaakt is met het gebruik voor televisies in gedachten. Vaak past het dus goed bij de televisie qua uiterlijk, bijvoorbeeld een soundbar wit. Vaak kan je ook een soundbar van dezelfde fabrikant als jouw TV vinden. Installeren is hierdoor vaak een eitje!

Surround-sound set

Als je het echte werk wilt, en het gevoel wilt hebben alsof je in een bioscoop zit, dan wil je natuurlijk een systeem met surround-sound. Dit betekent dat er speakers op verschillende plekken in de kamer staan, en deze staan allemaal met elkaar in verbinding. Hierdoor kunnen bepaalde geluiden in films en series ook echt van de juiste plek komen ten opzichte van de kijker. De meeste films en series zijn wel gefilmd in 5.1 of 7.1. Dit is ook de configuratie die het beste geluid geeft voor bij jouw televisie. Het allermooiste is nog wel dat jij met een soundbar kunt beginnen, want de extra speakers kunnen hier vaak zonder moeite op aangesloten worden.