De aantrekkingskracht van Zweden

Zweden heeft altijd een bepaalde aantrekkingskracht op mij gehad. De meisjes met blonde haren, de uitgestrekte bossen vol rendieren en de uitmuntende Zweedse verzorgingstaat, die als een van de weinige landen nóg iets beter is dan die van Nederland. Toch zijn dit allemaal slechts vage clichés. Ik heb namelijk geen idee of de meisjes in Noorwegen minder blond zijn dan in Zweden. Volgens mij is de verzorgingsstaat er bovendien net zo goed en het lijkt me zeer aannemelijk dat ook in Noorwegen rendieren rondlopen. Noorwegen heeft echter niet die aantrekkingskracht die Zweden wel heeft. Hoe kan dat?

De Zweedse elf

Ik denk dat Zweden zich onderscheid van Noorwegen, omdat Zweden door de jaren heen geregeld mijn leven is binnengekomen. Vroeger was er bij SC Heerenveen een voetballer uit Zweden die Lasse Nilsson heette. Een man met lang blond haar en zachte gelaatstrekken die ook zomaar van een meisje zouden kunnen zijn. Hij leek wel een beetje op een elf uit the Lord of the Rings. Zo zien mensen in Zweden er dus uit, dacht ik als kleine jongen. Als elven. Later kocht ik de huisraad van mijn eerste studentenkamer bij elkaar in de Ikea, een Zweedse winkel. Zo was ik jarenlang omringd door meubels met mysterieuze Zweedse namen, die als ik ze probeerde uit te spreken wel een beetje als Elfs klonken. Ik vermoed dat alles uit Zweden om deze reden een magisch randje heeft gekregen.

Zweedse zonnepanelen

Het is inmiddels al een paar jaar geleden dat ik uit mijn studentenkamer ben vertrokken, maar nog steeds is de Zweedse toverspreuk van kracht. Samen met mijn vriendin ben ik namelijk al een tijdje aan het kijken naar mogelijkheden om zonnepanelen op ons dak te laten plaatsen. Toen las ik dat ikea zonnepanelen verkocht. Meteen werden er allerlei neuronencircuits in mijn hersenpan geactiveerd. De Zweedse elf bij SC Heerenveen, waar ik als jong voetballertje tegenop keek. Mijn studentenkamer en de mooiste tijd van mijn leven, die ik tussen Zweeds meubilair doorbracht. Alles wat Zweeds is, wordt door mijn brein als goed gezien. Ik besef echter dat dit bedrieglijk kan zijn. Daarom lees ik me goed in over de ikea zonnepanelen. Ik ben niet verrast als de kritieken lovend blijken te zijn. De energieopbrengst is gemiddeld, de garantie goed en de service solide. Met deze argumenten weet ik mijn vriendin te overtuigen. Sinds deze week liggen er dan ook ikea zonnepanelen op ons dak. De Zweedse toverspreuk gaat door. Misschien moet ik mijn vriendin binnenkort ook maar eens overhalen om in Zweden op vakantie te gaan, zodat ik mijn gedachten over de uitgestrekte bossen, rendieren en (als ze even niet kijkt) de Zweedse meisjes kan verifieren!