Home Nieuws Gezond de seizoenen door!

Gezond de seizoenen door!

0
Gezond de seizoenen door!

We vergeten het vaak omdat het allemaal toch automatisch gaat, maar de seizoenen hebben ontzettend veel invloed op je gezondheid. Afhankelijk van de weersomstandigheden hebben onze lichamen heel andere verzorging nodig. Ons haar, onze huid, maar ook ons dieet verandert naar aanleiding van de weers- en klimaatomstandigheden. Niet iets waar je in de eerste instantie misschien zelf aan denkt, maar als je er eenmaal goed op gaat letten kan het nadelen die je als normaal ziet van ieder seizoen – denk veel zweten in de zomer, het altijd extra koud hebben 's winters, verkoudheid, noem maar op – helemaal uit je leven doen verwdijnen. 

Gezond het voorjaar en de zomer door

In de zomer gaan we vaak allemaal massaal sporten en dieëten, om op het laatste moment toch nog even die bikini-body te krijgen. Vanwege de hitte eten we 's zomers sowieso veel minder, of in ieder geval minder zwaar: een warm bord pasta gaat er bij mij in hartje zomer niet in, dan neem ik liever een smoothie of een bak sla. En dat kan vaak niet al teveel kwaad voor ons lichaam, omdat we 's zomers toch minder actief zijn. Maar je moet wel goed blijven drinken – veel meer dan 's winters, omdat je door het zweten heel veel vocht verliest!

Waar we in de zomer ook veel mee te maken krijgen is de zon. Heerlijk natuurlijk – maar soms ook heel gevaarlijk! Zorg dus dat als je lekker op het strand gaat liggen om in de zon te bakken, je wel goed ingesmeerd bent met ten minste factor 30 om jezelf te beschermen tegen de schade die de zon kan doen. En mocht je in de zon liggen op het moment dat de zon het sterkst is, midden op de dag, zorg dan dat je zorgt voor schaduw! Ga even binnen wat drinken bij de strandtent, of regel een goede parasol. Ook in je tuin zou je een parasol moeten hebben, of een zonnescherm om te zorgen dat er altijd voldoende schaduw is wanneer nodig. Want overal, dus ook in je eigen tuin, kan de zon gevaarlijk zijn!

Gezond het najaar en de winter door

 In de winter verbruik je veel extra energie met het koud hebben, hoe vreemd dat ook klinkt. Dit is de reden dat we in de winter eigenlijk vanzelf al meer zin krijgen in wat stevigere maaltijden – denk aan stammpot met veel aardappelen, warme stoofpotjes met rundvlees. Warm en vullend, willen we – instinctief, omdat we het nodig hebben. Ook qua kleding is het belangrijk om het weer goed in de gaten te houden. Het wordt vaak veel sneller veel kouder dan we in de gaten hebben, waardoor je aan het begin uit automatisme toch soms nog in je t-shirt voor je werk vertrekt. En dan de week daarop zit je met een verkoudheid waarvan je niet snapt waar die vandaan komt. Houd dus goed de temperaturen in de gaten en kleed je goed voor het koude weer!

Op het gebied van schoonheid zijn er natuurlijk ook veel nadelen aan de winter. Door de koude en droge lucht krijgen we een droge huid en pluizig haar. Wees ook hier goed op tijd bij als je dat belangrijk vindt! Voed je haar goed met conditioner of zelfs maskers, en smeer je huid elke dag in voordat het echt koud wordt om een goede gehydrateerde basis te hebben voor als het écht gaat vriezen buiten.