Handige accessoire: webcam cover

webcam cover

Ik ben een aantal jaren geleden een handeltje begonnen in laptops en aanverwante zaken. Ik probeer mijn klanten zoveel mogelijk te ontzorgen op het gebied van hardware. Dat betekent ook dat ik handige accessoires aanbied. Dan heb ik het niet alleen over computermuizen en harde schijven, maar ook over producten die de online veiligheid van computergebruikers vergroten. Tegenwoordig moet je goed opletten als je online actief bent. Hackers proberen overal geld vandaan te halen. Dat doen ze door je computer te hacken en ransomware te installeren, door phishingmails in te zetten of door compromitterende beelden van een laptop te halen. Soms doen criminelen dat door de webcam over te nemen. Je kunt dit voorkomen door een webcam cover op je laptop of webcam aan te brengen. Deze cover functioneert als een soort lenskap, zoals je die ook op een camera hebt. Door de cover op de lens van de webcam te plaatsen kan de webcam niets filmen. Op het moment dat jij gebruik wilt maken van je webcam, verwijder je de cover. Er zijn tegenwoordig heel mooie webcam covers te koop die je bijna niet ziet. Je schuift ze eenvoudig van links naar rechts om ze te sluiten en te openen. Bovendien kost zo’n webcam cover maar een paar euro. Het is dus een kleine moeite een cover aan te schaffen, maar je kunt er veel ellende mee voorkomen. 

Kinderen en online veiligheid

Ik raad op mijn website vooral ouders aan een webcam cover te kopen als hun kroost gebruik maakt van een laptop met ingebouwde webcam. Kinderen weten vaak niet dat vreemden uit zijn op camerabeelden. Zij zetten op verzoek van anderen vaak hun webcam aan. Als ouder heb je hier meer grip op als je gebruik maakt van een webcam cover. Je kunt je kind uitleggen dat hij of zij de cover alleen mag verwijderen als één van de ouders meekijkt. Zoiets is vooral verstandig als je heel jonge kinderen op een computer spelletjes laat spelen. In mijn ogen kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Beelden van jonge kinderen kunnen in verkeerde handen vallen en jarenlang op het internet blijven staan, met vervelende gevolgen. 

Cover plaatsen

Er zijn verschillende soorten covers op de markt. Meestal is een webcam cover heel eenvoudig te plaatsen. Met een handig schuifje open je de cover. Je kunt met een webcam cover dus wel gewoon gebruik maken van je webcam. Het voordeel van een cover is dat je dat alleen doet als je daar bewust voor kiest. Iemand die toegang heeft tot jouw laptop of computer kan nooit beelden maken als jij de cover gesloten hebt.