Home Wonen Hypotheek kiezen: lineair of annuïteit

Hypotheek kiezen: lineair of annuïteit

0
Hypotheek kiezen: lineair of annuïteit

Wanneer je een nieuwe woning wilt kopen dan komt er natuurlijk veel op je af. Je moet immers bepalen wat voor soort woning je wilt kopen. Daarbij zal je waarschijnlijk een hypotheek zoeken die past bij jouw situatie. Hoeveel kun je gaan betalen de komende jaren? En wat is de laagste hypotheekrente? Dit zijn goede vragen die van belang zijn voor je uiteindelijk keuze.

Het merendeel van de huizenkopers kiest tegenwoordig voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek waarbij je maandelijkse aflossingen hebt. En dat is niet zo gek. Er zitten namelijk aan beide hypotheekvormen vele voordelen. In deze blog zullen we deze twee hypotheekvormen bespreken.

De annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag aan de hypotheek. Dit bestaat uit twee delen, namelijk een aflossing en een deel rente. Je maandbedrag bestaat in het begin voor een groot deel uit rente. Een voordeel hiervan is dat als je recht hebt op hypotheekrenteaftrek, dan krijg je een deel van het geld terug van de belastingdienst. Hierdoor worden je netto maandlasten lager. Tijdens de looptijd wordt het rentedeel steeds kleiner. Na de looptijd heb je dan de hypotheek volledig afbetaald.

De lineaire hypotheek

Ook bij een lineaire hypotheek betaal je een vast bedrag per maand af. En ook hier betaal je een deel hypotheekrente. Je betaalt echter tijdens de looptijd steeds minder en hebt aan het einde van de rit de hypotheek volledig afgelost. Het voordeel van deze hypotheekvorm is dat je gedurende de looptijd meer overhoud voor andere leuke dingen. Je weet immers hoe je situatie nu is en je begint direct met aflossen. Zo kun je toewerken naar lagere maandelijkse kosten.

Vergelijk hypotheekrente gemakkelijk online

Iedereen die een hypotheek afsluit, moet hypotheekrente betalen. Ben je op zoek naar de laagste hypotheekrente? Hypotheekrente.nl bied je een eerlijk overzicht van de huidige hypotheekrentes. Op de website staat een actueel overzicht van de rentes van meer dan veertig hypotheken welke elk uur wordt bijgewerkt. Zo kun je gemakkelijk online een vergelijking maken voor optimale hypotheekrente.

In deze blog heb ik kort toegelicht wat de annuïteiten- en lineaire hypotheek inhouden, maar het is zeker verstandig om bij het uitzoeken van een nieuwe hypotheek advies te vragen van een hypotheekadviseur. Deze kan jou kosteloos en vrijblijvend informatie geven over de huidige rentestanden en de voorwaarden voor het afsluiten van de hyptheek, en de aflossingsvormen. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt voor je nieuwe woning!