Werk altijd samen met een goed incassobureau

incassobureau

Het is een blok aan het been voor veel ondernemers. Het debiteurenbeheer en dan vooral het werk wat voortvloeit uit te laat of niet betalende klanten. Dit kan een behoorlijke streep door de rekening zijn van allerlei plannen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei groeiplannen die niet meer gefinancierd kunnen worden omdat de cash vastzit in je debiteuren. Het is dus verstandig om hier de nodige aandacht aan te besteden. Dit doe je door een aantal maatregelen te nemen binnen je eigen organisatie, maar ook door samen te werken met een goed incassobureau. In dit blog vertellen we je hoe je beiden goed kunt organiseren. Lees snel verder.

Welke maatregelen neem je binnen je eigen organisatie?

Binnen je eigen organisatie zijn best wat quick wins te realiseren die ervoor zorgen dat er voldoende aandacht is voor je debiteurenbeheer. Een belangrijk aspect want je klanten hebben snel genoeg in de gaten dat je er kort op zit en hierdoor krijgt je factuur net wat meer prioriteit. Die focus kun je aanbrengen door allereerst ervoor te zorgen dat er iemand aandacht voor heeft en dat die zich er verantwoordelijk voor voelt. Voorzie deze persoon van goede software waarmee allereerst op een efficiƫnte manier gefactureerd kan worden. Hiervan zijn er inmiddels meer dan voldoende van op de markt. Belangrijk is dat je ermee kunt factureren, maar ook dat je er goed mee moet kunnen volgen of de gemaakte factuur ook betaald is. Vaak kan dat door een koppeling te maken met je internetbankieren waardoor je realtime ziet of de betreffende factuur betaald is. Zo niet zie je dus ook realtime als de betalingstermijn wordt overschreden. En gebeurt dat, dan kun je ook snel actie ondernemen. Daarin begin je meestal met een 1e herinnering, dan een 2e en uiteindelijk een laatste aanmaning waarin je ook op het punt komt om een overdracht te doen naar een incassobureau.

Overdragen naar een incassobureau

De hierboven benoemde stappen zijn ook belangrijk om een dossier op te bouwen. Mocht het een juridische strijd worden dan heb je voldoende bewijsvoering dat je met de nodige energie al hebt getracht om de vordering te innen. Het incassobureau begint niet gelijk met juridische middelen vaak beginnen ze met een minnelijke incassoprocedure. Dat is ook weer aanschrijven en bellen van jouw klant. Levert dat niks op dan volgt er een juridische incassoprocedure. Die begint vaak met een dagvaarding en uiteindelijk een vonnis waarna de juridische middelen zoals een beslaglegging kunnen worden uitgevoerd.