Home Nieuws Indian pale ale

Indian pale ale

0
Indian pale ale

Altijd lekker, zo een IPA beer van een craftbrouwerij. Waarom zijn al die craftbrewers zo bezig met IPA trouwens? Het eerste voordeel is dat ze een hoger alcoholpercentage heeft. Hierdoor is het distincter dan normaal bier. Dit is dus een goede manier om op te vallen. Het helpt ook het bier langer goed te houden, wat makkelijk is als je afname kan fluctueren. Dat verbind het ook met de historie van IPA.

Zeker Brits

Dat Indian Pale Ale brits is zal weinig mensen verrassen. Maar waarom zou dit een Indiaas biertje zijn? Word het daar gebrouwen? Nee. De antwoorden lopen uiteen, maar de twee meest populaire overleveringen zeggen het als volgt:

Houdbaarheid

Het eerste verhaal plaatst het bier in 1700 waar bier langer goed gehouden moest worden. Om dit bij een lange zeilreis naar Amerika of Azië goed te houden. Om dit te bereiken werd er meer hop toegevoegd zodat het langer houdbaar zou blijven. Hoe hoger het percentage, hoe minder snel het bederft. Veel schipproducten gingen voor zeilers hun eigen leven leiden en hun eigen draai krijgen. Zo werden Engelse zeilers voor lang Lemons genoemd, omdat ze zoveel limoenen aan boord hadden voor de vitamine C. Het zou dus heel goed kunnen dat deze naam daar vandaan komt. De beschrijving is dan ook iets wat je zo voor je kan zien als iets wat beschrijvend is voor een gebruiker, en niet per se het plan communiceert van een maker.

Toeval

Een ander verhaal wijst op de kans van toeval. Er zou namelijk een Engelsman in India zijn die daar een bijzonder biertje probeerde te brouwen door deze langer te rijpen. Daar zien we ook verbinding met de bovenste uitleg, hoe hoger het percentage, hoe langer het houdbaar is. Toevallig zat deze brouwer dicht bij de haven, wat het populair maakt bij de zeilers die daar kwamen.

Waar te beginnen

Ongeacht de origine staat in ieder geval vast dat het een lekker biertje is. Als je niet weet waar je wilt beginnen met speciaalbier in deze stijl raad ik brouwerij het Uiltje aan. Zij hebben met hun bier zowel de enkel als dubbel IPA prijs gewonnen op de Dutch Beer Awards vorig jaar. En als jouw bier wint in deze categorie (In totaal naar huis met 5 winnende biertjes, met de runner ups 2 en 1 respectievelijk) dan begrijpen ze sowieso bier, en IPA zeker. Het winnende biertje heet Birds of Prey, dus ik zeg, proost.