Je eigen bedrijfje beginnen: Stap voor stap

Veel mensen dromen ervan om een eigen bedrijf op te zetten. Toch zijn er maar relatief weinig mensen die dit doen. Waarschijnlijk denkt een groot deel van de mensen dat ze het niet kunnen of zijn ze bang dat het bedrijf niet van de grond komt. Je eigen bedrijf hoeft natuurlijk niet meteen het grootste bedrijf van Nederland te worden, je kunt gewoon klein beginnen. In deze blog deel ik hoe je een klein bedrijfje kan beginnen en deel ik tips over alle stappen van het proces. 

Het idee

Het opzetten van je eigen bedrijfje begint bij een idee. En dit is vaak nog veel ingewikkelder dan het lijkt. Je bent vaak heel kritisch op jezelf en de kans is dan ook klein dat jij met je eerste 50 ideeën tevreden bent. Wat je moet onthouden, is dat het idee niet per se heel innovatief, uniek en bijzonder hoeft te zijn. Je moet vooral een eigen bedrijfje beginnen in iets waar je gepassioneerd over bent. Zelf hou ik bijvoorbeeld erg van mode en heb ik een hele uitgebreide collectie aan sieraden. Ik was erg geïnteresseerd om te zien of ik zelf sieraden zou kunnen maken en heb uiteindelijk dit simpele idee omgezet in mijn eigen online sieradenwinkeltje. Zo simpel kan het dus zijn. Probeer niet te veel tijd kwijt te zijn aan het bedenken van een idee, want dan begin je uiteindelijk nooit aan het avontuur. 

De uitvoering

Als je eenmaal een idee hebt gekozen waar je mee aan de slag wilt gaan, moet je je gaan ontfermen over de uitvoering hiervan. Laten wij mijn voorbeeld van een online sieradenwinkel nog even gebruiken. Na het bedenken van mijn idee, moest ik gaan denken over dingen zoals waar ik de materialen vandaan zou gaan halen en hoe ik het zou verzenden. Ik kocht bij verschillende groothandels materialen om deze te vergelijken met elkaar. Bovendien ging ik verschillende dozen kopen om te kijken welke het meest geschikt zouden zijn voor de verzending. Ook dingen zoals de prijs, naam van de winkel en marketingstunts zijn allemaal dingen waar je over na moet denken. Een goede tip is om een aantal boeken aan te schaffen om kennis op te doen over bijvoorbeeld marketingstrategieën en productieprocessen. 

Het uitbreiden

Als de uitvoering van je bedrijf eenmaal goed en stabiel verloopt, kan je bedrijf steeds verder groeien. Eigenlijk is bijna elk groot bedrijf wel begonnen aan de keukentafel. Als je bedrijf goed loopt, kun je altijd bepalen om het uit te breiden. Zo zou ik bijvoorbeeld een aantal productlijnen, zoals accessoires of kleding, kunnen toevoegen aan mijn assortiment. Ook kun je natuurlijk een tweede bedrijf ernaast starten waarmee je een hele andere doelgroep aanspreekt. De mogelijkheden zijn eindeloos en hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je kunt groeien als ondernemer.