Nederlands bier

0
22

Als je een liefhebber bent van bier dan kan je eerlijk gezegd tegenwoordig niet meer om Nederlands bier heen. Het is niet voor niets dat een van de grootste bierbrouwers uit Nederland komt. Maar als je het hebt over speciaal bier dan zijn er veel mensen die denken dat dit meer iets is uit andere landen. Maar niets is minder waar. Ook voor speciaal bier is Nederlands bier een prima alternatief. Het proces van het bierbrouwen is niet alleen maar weggelegd voor de grote brouwerijen maar ook de kleine brouwerijen kunnen volop meeprofiteren van de markt en de vraag die er is naar een speciaal bier.

Speciaal bier

Wat is speciaal bier eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. Een speciaal bier is elk biertje wat geen gewone pils is. En gewone pils is het bier wat alleen naar bier smaakt en dus geen toegevoegde smaak heeft. Zodra je tijdens het brouwen andere grondstoffen gebruikt of je brouwproces anders inricht dan bij gewoon bier, is het bier dus speciaal bier geworden. Binnen speciaal bier is er dan nog verder onderscheid te maken door te kijken naar kleur, gisting en alcoholpercentage.

Speciaal bier uit Nederland

Er ontstaan steeds meer brouwerijen die op kleine basis hun eigen bier brouwen en er dus hun eigen smaak aan geven. De laatste jaren zie je dat Nederlands bier dan ook steeds populairder wordt. De kwaliteit is dan ook van een steeds hoger niveau geworden en de vraag erna neemt alleen maar toe. Steeds meer kleine brouwerijen durven dan ook een nieuwe variant op de markt te brengen waardoor het aanbod van speciaal bier uit Nederland alleen maar toeneemt. Een ontwikkeling die mede komt doordat het pils langzaam terrein verliest aan de speciaal bieren die er wereldwijd zijn. Steeds vaker getuigt het van klasse en stijl als je de smaak van je speciaal bier weet te combineren met de smaak van een maaltijd of een speciale borrelplank.

Craft bier

Vaak hoor je in de combinatie met speciaal bier ook de term craft bier. Deze term staat voor een bepaalde exclusiviteit van de brouwer. Als de brouwer aan bepaalde eisen voldoet, waarbij er onder andere gekeken wordt naar de grondstoffen en de hoeveel bier die de brouwer brouwt dan kan hij zich aansluiten bij de vereniging van craft brouwers. Deze vereniging probeert dus het speciaal bier ook echt speciaal te laten zijn. Een kleine hoeveelheid die beschikbaar komt, uitstekende grondstoffen en een goede smaak. Een van de vele kenmerken die uitstekend passen bij een Nederlands bier.