Ontspannen blijven: laat je scriptie nakijken

scriptie nakijken

Studeren is echt niet meer hetzelfde als tien, twintig jaar geleden. Het is niet voor niets dat je regelmatig in de krant leest over de toenemende studie- en prestatiedruk onder studenten en als gevolg daarvan een toenemend aantal studenten met overspannings verschijnselen. Bedrijven (toekomstige werkgevers) hebben hoge verwachtingen van studenten. Ook leggen studenten de lat hooga voor zichzelf en voor elkaar. Ook al is het misschien niet de ideale situatie, feit is dat jij en je studiegenoten (breed gezien) met elkaar concurreren om die leuke startersfunctie of dat toffe traineeship. 

Natuurlijk, het moet anders

Als je met oudere mensen praat, die tien, twintig, misschien wel dertig jaar geleden gestudeerd hebben, dan bevestigen zij dit beeld. De concurrentie (en bijbehorende stress) is tegenwoordig veel groter. Veel mensen vinden dit een ongewenste situatie, want het leidt onder andere tot depressies en burn-outs onder studenten. Hier ben ik het absoluut mee eens! Maar we hebben het hier over een heel systeem, eigenlijk de maatschappij als geheel, die moet veranderen. Dat gaat niet zo gemakkelijk, en zeker niet binnen enkele jaren. De bewustwording begint nu te komen, maar voor huidige studenten zal er op korte termijn nog niet veel veranderen vrees ik. 

Wat kun jij nu doen? 

Het is dus duidelijk dat er een structurele oplossing gevonden moet worden. Maar wat kun je zelf in het hier en nu doen om het jezelf gemakkelijker te maken? Iets wat zou kunnen helpen is om af en toe na te denken over de situatie over 1 of 5 jaar. Is datgene waar je je nu zo druk over maakt, dan ook nog relevant? Deze tip helpt mij om de dingen in perspectief te zien, wanneer ik weer eens veel te veel beren op de weg zie. Ook kun je proberen om je tijd zo slim mogelijk in te delen. Dat betekent nadenken over de prioriteiten in je leven. Omdat we zoveel willen en kunnen doen, wordt het steeds belangrijker om te kiezen voor wat je echt belangrijk vindt. Daarnaast kun je ook slim omgaan met je tijd, door bijvoorbeeld sommige dingen uit te besteden. Laat bijvoorbeeld je scriptie nakijken door een professional, of huur een schoonmaker in die eens in de twee weken jullie studentenhuis komt schoonmaken. Wedden dat deze investeringen het meer dan waard zijn? 

En straks dan?

Ook na je studietijd blijft de druk op jongvolwassenen groot. Je moet vele sollicitatierondes door komen voordat je in een leuke startersfunctie kunt beginnen. Daarna ga je fulltime werken, misschien zelfs met structureel overwerk. Zo blijft ook na het studeren de kans op overspannen zijn of zelfs een burn-out krijgen groot. Terwijl de meeste mensen slechts 3 van de 8 uren op een gemiddelde werkdag, echt productief zijn. Hoog tijd dus voor een structurele verandering van onze maatschappij, maar probeer het tot die tijd zo makkelijk mogelijk te maken door je tijd slim te besteden.