Opvoeden voor de moderne ouder

Een kind opvoeden is niet makkelijk, hoe je het ook wendt of keert. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om het voor jezelf en je kind wat makkelijker te maken! We hebben een aantal belangrijke tips en tricks, en een lijstje met producten die wellicht kunnen helpen verzameld. Hopelijk hebben jullie er wat aan!

Routine

Routine is belangrijk, zowel voor jouw gemoedstoestand als voor die van je kind. Of je nu voor een baby zorgt, of voor een peuter, het is belangrijk om een vast schema aan te houden voor dingen als slapen, eten en in bad gaan. Maar, nog iets anders wat bij die routine hoort: houdt zover je kan vaste plekken aan. Dien eten altijd in dezelfde ruimte toe, op hetzelfde stoeltje. Zo raakt je kind op ten duur gewend aan waar en wanneer hij/zij/hen eten krijgt, en zal dat proces (als het goed is) steeds soepeler verlopen.  

Jullie gezinnetje

Nog een belangrijke tip: houdt je familieband sterk. Of dat nu jij en je kind is, of jij, je kind, je partner, jullie ouders en de ietwat vreemde maar wel aardige buurman, dat maakt niet uit. Als je maar vaak benadrukt en aan je kind toont dat het altijd een familie heeft om op terug te vallen. Vier dingen als een familie, en laat ook zien dat je blij bent om elkaar te zien. Niks bouwt het zelfvertrouwen en het veiligheidsgevoel van een kind op als een gelukkige ouder die geniet van het gezelschap van zijn/haar/hun kind.

De essentials

En dan nu de producten die jullie levens ietwat makkelijker zullen maken. De eerste is wellicht logisch, maar een absolute held: de tuitbeker! Je kan op veel plekken een tuitbeker kopen, maar een vaste drinkbeker voor kinderen geeft ze opnieuw een gevoel van stabiliteit, en ze hebben iets wat echt van hen is. Ook is het makkelijk overzicht te houden! Verder is een driewieler en/of een fietsje, als ze hier eenmaal oud genoeg voor zijn, ook erg fijn. Dit houdt ze bezig en in beweging, en laat ze plezier vinden in bewegen.

Dit zijn slechts enkele tips om jullie levens als ouder en kind wat makkelijker en wellicht leuker te maken. Het opvoeden van een kind is voor iedereen anders, maar zolang je je kind (en jezelf) genoeg routine geeft en ook focust op je eigen geluk, en laat zien dat wat voor familie je ook bent, je een familie bent, komt het goed. Succes!