Home Business Problemen vaststellen en oplossen: moeilijker dan het lijkt!

Problemen vaststellen en oplossen: moeilijker dan het lijkt!

0
Problemen vaststellen en oplossen: moeilijker dan het lijkt!

Een kennis van mij die een handel in interieur heeft, heeft het zeker niet altijd makkelijk. Het magazijn staat vaak aardig vol en na bestellingen moeten deze producten allemaal weer ergens anders naartoe vervoerd worden. Dit gaat niet zonder problemen, want sjouwen met deze producten is zwaar, vermoeiend en onhandig. De oplossing, bijvoorbeeld een steekwagen, lijk voor de hand liggend. Toch blijkt dat het kiezen van een oplossing toch nog een lastigere klus is dan gedacht wordt. Ook zijn dit van die problemen die vaak klein lijken en dus weinig aandacht krijgen. Dit is echter niet zo, want zulke kleine irritaties die vermoeidheid en onhandigheid met zich mee brengen, kunnen veel onrust en onvrede onder personeel veroorzaken. Er zijn verschillende manieren waarop je het herkennen van problemen en het zoeken naar oplossingen ervan makkelijker kunt maken en die bespreken we in deze blog.

Probleem vaststellen

Vaak lijkt iets niet een probleem te zijn en komt u er later achter dat het toch wel zo was en is. Dit is natuurlijk iets wat je zo graag mogelijk wilt voorkomen. Het vaststellen van een probleem is soms heel makkelijk en duidelijk, maar niet altijd. Zeker als je de manager of eigenaar bent van een bedrijf kan een probleem nog wel eens niet in jouw ogen opvallen, terwijl veel werknemers wel dit probleem al erkennen. Het is dus belangrijk oplettend te zijn en je ervan bewust te zijn dat problemen niet altijd sterk opvallen en je soms meer moeite moet doen om problemen vast te stellen.

Communiceer, vraag en onderzoek

Om te zorgen dat problemen kan vaststellen en duidelijk maken, moet je communiceren met de mensen om je heen en vragen waar zij tegenaan lopen. Dit kan problemen uitlichten die anders misschien niet waren opgevallen. Door veel te vragen en onderzoek te doen, kun je makkelijker de belangrijkste en minder belangrijke problemen plaatsen en weet je waar je moet beginnen om deze problemen op te lossen. Door meer in diepte te vragen naar een probleem kun je ook erachter komen wat zo’n probleem veroorzaakt en hoe je dus waarschijnlijk de beste oplossing kan vinden.

Afwegen van beste opties

Als laatst is het belangrijk dat je de beste opties afweegt, als je alle mogelijke problemen en daarbij mogelijke oplossingen hebt vastgesteld. Elke oplossing heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om te kiezen voor de oplossing die uiteindelijk de meeste waarde oplevert. Dit is niet altijd makkelijk, maar door het afwegen van de voor- en nadelen kun je deze keuze sneller en beter maken. Zo zorg je dat de problemen in je bedrijf verdwijnen en de beste oplossingen uitgevoerd kunnen worden.