Schone start: Waarom windows 10 kopen het waard is

windows 10 licentie

In Nederland letten we graag op de kosten als we iets kopen, ook online. Zo heeft 81% van Nederlandse internetgebruikers in 2017 gezegd dat ze zichzelf illegaal toegang tot online bestanden hebben verschaft. Als het gaat om het downloaden van betaalde software zijn we wat voorzichtiger, maar zo een 23% zei dit gedaan te hebben in 2018. Met downloaden kom je vaak genoeg weg. Maar je krijgt niet altijd de volle functionaliteit als je een programma download. Dit is ook waar voor de basis van je computer: je operating system. Wat je mist als je deze download lees je hieronder.

Je computer wordt trager

Microsoft vecht hand en tand tegen inbreuk op hun Windows 10 licentie. Veel crackers vinden slimme oplossingen om in de loop van de tijd de verdedigingen te omzeilen, maar daar staat wel een prijs tegenover. De verdediging van Microsoft zit namelijk door het hele programma verweven. Vaak is dit in de vorm van het proberen van verbinding maken met de hoofdserver om authenticatie voor de versie op te vragen. Crackers zetten vaak een deksel op zo een verbinding. Die software vervalst de ontvangst en response, zonder dat de verdediging alarm slaat. Dit is echter geen lichte software om te draaien, en interfereert met veel van de normale paden. Kort gezegd heeft een gedownloade versie een labyrint aan verbindingen om de software te foppen, maar dat maakt het er niet sneller op.

Je mist functies en updates

Omdat de gecrackte versie zo precies alle touwtjes aan elkaar moet knopen zijn er vaak functies die ze nog niet omzeild hebben. Daarnaast is updaten vaak veel gedoe omdat een verandering het labyrint compleet kan omgooien. Daarom ben je vaak afhankelijk van de crackers waar je de kopie vandaan hebt om een update te laten aansluiten bij hun openbreken. Deze werken langzamer omdat ze een klein team zijn. Veel verbeteringen en oplossingen voor problemen zal je dus missen.

Microsoft checkt via Word en Excel of alles wel echt is

Microsoft gebruikt Windows 10 om Office te checken en Office 2019 om Windows 10 te checken. De meeste experts zeggen dat Microsoft een vrij aardig beeld heeft welke computers een illegale versie hebben van wat. Angst voor slechte pers, is wat ze zeggen dat Microsoft ervan weerhoudt om actie te ondernemen. Wat er in de toekomst mee gaat gebeuren is onduidelijk, maar als je dit gegeven koppelt aan nieuwe voorwaarden in de Microsoft overeenkomt om alle, ook niet Microsoft software, illegale downloads van je computer te verwijderen binnen hun Better Web Initiative is het aannemelijk dat ze steeds meer tests gaan doen om het effect van ingrijpen te meten. 

Het hoeft niet veel te kosten

145 euro is geen onaanzienlijk bedrag om uit te geven. Gek genoeg is Microsoft in veel gevallen akkoord met minder betalen als je een particulier bent. Hun huidige bredere strategie lijkt een gewoonte te willen maken van iets betalen, niet per se de hoofdprijs. Daar kan je, voorlopig, van profiteren door een goedkope download key te kopen. Dan heb je het programma toch officieel, en voor een schappelijker bedrag zoals 15 euro. Dit laatste bedrag kwam ik hier tegen: “GamekeyDiscounter.nl”. Als je het bovenstaande wilt indekken kan de prijs niet veel redelijker dan dat.