Tips voor bij het afsluiten van een persoonlijke lening

Als je aan het overwegen bent om een lening af te sluit voor een persoonlijk doel is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Dit is namelijk niet iets wat je elke dag doet en door het goed te doen kun je jezelf in de toekomst vaak veel geld en zorgen besparen. Je sluit een lening namelijk af voor een lange periode en dit is dan ook iets waar je eerst goed over moet nadenken. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij het afsluiten van de juiste lening. 

 

Kijk niet alleen naar je eigen bank als je geld wilt lenen

De meeste mensen in Nederland hebben een betaalrekening bij één van de meer bekende banken in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan banken zoals ABN ambro, ING en SNS. Dat je hier al langer een klant bent wilt niet zeggen dat het financieel verstandig is om hier ook een lening af te sluiten. Het lijkt misschien aantrekkelijk om te kiezen voor de bank waar je al langer een betaalrekening hebt, maar het is niet altijd het meest voordelig. De keuze om te kiezen voor een lening bij een grotere bank kan je ook later dwingen om leningen oversluiten als optie te bekijken. De grootbanken zijn namelijk over het algemeen niet de voordeligste aanbieders als het gaat om leningen. Het is dan ook verstandig om eerst rentetarieven van verschillende banken te bekijken via het internet of een intermediair. Dit kan soms wel meerdere procenten verschil maken. Voor een langdurige lening van een groot bedrag, zal dit uiteindelijk qua kosten erg veel verschil kunnen maken. 

 

Kies de maandlast die je bij je leendoel vindt passen

Bij de meeste aanbieders van krediet zul je de mogelijkheid krijgen om te kiezen uit verschillende maandlasten. Een persoonlijke lening afsluiten zal een grote stap zijn en het is dan ook niet raar als je niet precies weet aan wat voor maandlasten je jezelf het best kunt vastzetten. Er zijn daarom ook vaak minimum en maximum maandlasten en op deze manier krijg je al een redelijke indicatie wat gewoonlijk is. Wat voor jou de beste maandlasten zijn is afhankelijk van je huidige inkomen, maar ook van je verwachte inkomen in de komende jaren. Als jij namelijk nu aan het studeren bent en verwacht een goed betaalde baan te krijgen in de toekomst, is het anders dan als je verwacht de komende 15 jaar hetzelfde inkomen te behouden. Denk er bij het kiezen van de maandlast ook goed over na dat hoe lager de maandelijke kosten zijn, hoe langer je de lening zal behouden. Ook zal dit betekenen dat je voor een langere periode rente moet blijven betalen.