Twee autogadgets onder de loep: raamfolie en dashcams

Wie een auto heeft, is zich er zeker van bewust hoeveel verschillende upgrades je kunt kopen voor je auto. Van een beter audiosysteem tot een verlaging van je auto, alles is mogelijk. Deze blog gaat over twee upgrades waar wat minder over wordt gesproken en geschreven: dashcams en raamfolie. Want waar moet je op letten als je een dashcam auto kopen gaat? En wat doet raamfolie precies?

Raamfolie

Met raamfolie kun je je autoruiten blinderen. Het heeft vele voordelen. Ten eerste houdt het Uv-straling tegen. Hierdoor blijft het interieur van je auto langer mooi: hete temperaturen zorgen namelijk voor verkleuringen. Verder gebruik je door de verminderde Uv-straling ook de airco minder. Dit scheelt brandstof en is goed voor portemonnee en milieu. Daarnaast beperk je de inkijk van buiten. Erg handig als er en een inbreker komt kijken of er wat waardevols in ligt. Een ander voordeel heeft ook met inbraak te maken: door raamfolie auto blijven glasscherven beter bij elkaar zitten. Aangezien een inbreker vaak haast heeft, kan dit afschrikkend werken. Ook bij een ongeluk is dit handig: de glasscherven vliegen niet meer alle kanten op.

Raamfolie kopen: waar moet je op letten?

Als je kiest voor het blinderen van je auto zijn er twee belangrijke keuzes om te maken. De eerste is welke ruiten je wilt blinderen. Vaak zijn er verschillende pakketten, die erop neer komen dat je of alleen de ruiten achter de bestuurder blindeert of allemaal. Als je voor dat laatste kiest, is het belangrijk om te onthouden dat de bestuurder zichtbaar moet blijven. De tweede belangrijke keuze is de soort auto raamfolie. Zo zijn er donkerdere en lichtere varianten. Ook is sommige folie inbraakwerend. Uiteraard betekent een keuze hiervoor ook een verhoging in de prijs.

Dashcam

Een dashcam is een klein cameraatje wat je of op het dashboard of op de voorruit van je auto monteert. Het idee is dat de camera de verkeerssituatie vastlegt zoals die zich voor de auto afspeelt. Deze beelden zijn later terug te kijken op een computer. Dit is vooral erg handig als er iets gebeurd is, zoals een ongeluk. Dan kan het namelijk bij veel verzekeraars dienen als bewijsmateriaal. Toch is er ook een keerzijde: als de beelden niet voordelig zijn voor jou, kan de politie ze ook opvragen. Dashcams zijn er in veel verschillende soort en maten: sommigen hebben GPS, vaak hebben ze een beweginssensor die aanslaat en soms kunnen ze verbinden met wifi. Welke dashcam bij jou past ligt aan de wensen en het budget.