Waarom een silent disco toch een goed idee is

mensen op feest

Het zou heel goed kunnen dat je er wel eens van gehoord hebt: een silent disco. Uiteraard kan het net zo goed dat je er nooit van gehoord hebt. Voor degenen die in die laatste categorie vallen zal ik het kort uitleggen. Iedereen op het feest draagt een (feestelijke) koptelefoon waarop de muziek wordt afgespeeld. Dus geen oorverdovende speakers meer, in principe is er geen muziek te horen voor de buitenwereld. Klinkt misschien raar, en het ziet er ook wel een beetje raar uit, maar er zitten ontzettend veel voordelen aan. Bovendien kun je zelf een silent disco huren voor een aanstaand feest.

1. Je kunt normaal met elkaar praten

Je hoeft je geen zorgen te maken over gehoorbeschadiging of je stem kwijtraken op een silent disco. Je kunt zelf het volume bepalen, en als iemand je aan tikt kun je gewoon één van de oortjes afdoen. Hoef je niet meer te schreeuwen, kun je de eerste keer al horen wat diegene zegt, helemaal top. Direct daarna kun je gewoon weer verder genieten.

2. Geluidskwaliteit

Ik ben wel eens op (normale) feestjes geweest waarbij ik pas halverwege het liedje iets begon te herkennen. Soms is de akoestiek of de kwaliteit van de speakers gewoon niet goed genoeg. Niet duidelijk voor te stellen zonder het te proberen. Ik heb een feest bezocht waar een zaal met speakers en een zaal met silent disco was, en je merkt het verschil in geluid direct.

3. Je kunt op plekken feesten die normaal niet geschikt zijn.

‘s Avonds laat zijn een heleboel plekken al uitgesloten voor feesten met luide muziek vanwege wetgeving. Met een silent disco hoeft dit minder een probleem te zijn. Uiteraard moeten mensen op normale toon converseren om geen overlast te veroorzaken, maar aan de muziek zal het niet liggen.

4. Verschillende kanalen

Het is onmogelijk om iedereen tevreden te stellen wanneer het gaat over muziek. Je kunt moeilijk verschillende genres muziek in dezelfde zaal over de speakers afspelen, maar met een silent disco kun je wel meerdere genres luisteren. Verschillende kanalen kunnen ingesteld worden, zodat er een grotere kans is dat iedereen tenminste iets leuk vindt. Als er een liedje komt dat je niet zo aanstaat kun je veranderen van kanaal om te kijken of er iets anders is wat je beter vindt klinken!

5. Raar is leuk

Eerder zei ik al dat het inderdaad een beetje raar is, maar dat voegt wel iets toe aan een feest. Het lijkt wel of mensen net iets enthousiaster dansen, of zich net iets gekker gedragen. Ik heb mijzelf in ieder geval heerlijk vermaakt bij het handjevol silent disco’s waar ik ben geweest!