Waarom spotverlichting uw huis sfeer geeft

opbouwspots

Spotverlichting is één van de meeste gebruikte soorten verlichting. Dit is ook niet zo gek gezien de vele voordelen. Je kan er een kamer uitstekend mee verlichten een ook nadruk leggen op bepaalde aspecten van je kamer.

Licht is heel belangrijk voor een ruimte. De sfeer valt of staat ermee. Hoe jij een ruimte uit de vloer laat komen is dan ook afhankelijk van de lichtinval, en de lampen. Eén van de redenen dat mensen voor LED verlichting kiezen zijn de hoeveelheid voordelen ervan. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:

LED verlichting kan je dimmen

Dit is één van de belangrijkste eigenschappen voor de consument, doordat je de verlichting kan dimmen maak je een kamer juist meer sfeervol, romantischer, actiever of rustiger.

Je verdient een ledlamp binnen 2 tot 5 jaar terug

De LED lampen zijn tot wel 85% zuiniger dan gloeilampen, en 75% zuiniger dan halogeenlampen. Daarnaast is de levensduur van de lampen ook veel(!) langer. LED lampen kunnen tot wel 50000 branduren hebben.

LED verlichting is beter voor het milieu

De verlichting is zoals hierboven gezegd veel zuiniger. Dit komt omdat ze minder warmte en CO2 afgeven, minder energie gebruiken, onderhoudsvrij zijn en langer meegaan.

Soorten ledverlichting

Afhankelijk van de soort inrichting die je wil hebben zijn er ook verschillende soorten spotverlichting beschikbaar. Zo heb je inbouwspots. Zoals de naam al doet vermoeden, spots ingebouwd in het plafond of muur. En groot voordeel hiervan is dat je verlichting hebt in de ruimte zonder uitstekende voorwerpen te hebben. Ook hoef je ze dus niet af te stoffen wat weer scheelt met schoonmaken.

Een nadeel van deze soort verlichting is wel dat je ruimte moet hebben achter de want om de spots in te plaatsen, wat niet zichtbaar is zit er natuurlijk wel nog steeds. Een lager plafond is dan ook vereist. Ook moet de warmte van deze spots nog steeds worden weggevoerd wat inhoud dat er transformators gebruikt moeten worden om de hitte weg te geleiden.

Is dit niet ideaal voor uw ruimte? Dan is er nog een andere optie, opbouwspots!

Opbouwspots zien er minder strak uit in een woning dan inbouwspots, echter valt er wel meer met het design te spelen wat ook juist kan bijdragen aan de sfeer. Je kan tot wel zes spots op één lichtpunt aansluiten wat weer scheelt in bedrading en lichtpunten.

Daarnaast zijn opbouwspots vaak ook vrij in beweging wat je toestaat om het licht op specifieke punten te rechten en dus bepaalde delen van de ruimte meer accent te geven dan de rest.

Genoeg opties in ieder geval voor een sfeervolle ruimte!