Wat is zakelijke energie en wat moet je erover weten?

energie mkb

Als beginnend ondernemer is het wel zo fijn dat je precies weet wat je moet doen om je bedrijf goed op te starten. Het uitzoeken van een zakelijke energieleverancier met het passende energiepakket is een belangrijk onderdeel hiervan. Of je nu als zzp’er zakelijke energie wilt afsluiten of wanneer je voor energie mkb gaat: lees je altijd even goed in over de verschillende soorten zakelijke energie en wat je ervan kunt verwachten. Maar wat is zakelijke energie eigenlijk precies en wat is het verschil met particuliere energie? In dit artikel vertellen we je wat meer over zakelijke energie.

Betekenis van zakelijke energie

Zakelijke energie is eigenlijk dezelfde vorm van energie die je afneemt als particulier maar dan speciaal bedoeld voor een pand of een ruimte met een zakelijke functie. Heb je bijvoorbeeld je eigen bedrijf, een eigen kantoor, een eigen winkel of een sportschool? Dan kom je in aanmerking voor het afsluiten van een zakelijk energiecontract. Bij een zakelijk energiecontract wordt er verschil gemaakt in kleinverbruikers en grootverbruikers. Kleinverbruikers zoals MKB’ers en ZZP’ers kunnen vergeleken worden met particuliere verbruikers, terwijl een grootverbruiker een heel ander soort energiecontract heeft. Je bedrijf valt onder een grootzakelijk energiecontract wanneer de aansluiting van je elektriciteit minimaal 3 x 80 Ampère is en de gasaansluiting van het bedrijf minimaal 40m³ per uur is. Op Minder.nl lees je meer over grootzakelijke energiecontracten.

Zakelijke energiecontracten vergelijken

Voordat je een keuze maakt voor een energieleverancier die zakelijke energie levert is het van groot belang om meerdere leveranciers met elkaar te vergelijken. Waarom? Heel simpel: zodat je nooit te veel betaalt voor je energiecontract. Je kunt wel voor de eerste de beste deal gaan die je langs ziet komen op het gebied van zakelijke energie, maar de kans is groot dat je bij een andere leverancier een veel betere aanbieding kunt pakken. Voor het vergelijken van zakelijke energie is het goed om te weten wat je zakelijke verbruik is of ongeveer zal zijn. Op basis daarvan kun je je gegevens invullen in een online vergelijker, die vervolgens de rest van het werk voor je zal doen. Binnen no time weet jij welke deal op het gebied van zakelijke energie het beste bij je bedrijf past.

Voordelen van zakelijke energie

Er zijn verschillende voordelen van zakelijke energie te benoemen. Het grootste voordeel is dat je de btw van de energiekosten mag aftrekken bij de Belastingdienst. Ook als zzp’er met een kantoor aan huis kun je het één en ander aftrekken bij je aangifte. Daarnaast bieden zakelijke energieleveranciers altijd een snelle klantenservice, vaak veel sneller én beter dan bij particuliere energieleveranciers. Dat is wel zo prettig als ondernemer met een eigen bedrijf. Op het moment dat je zakelijke energie gaat afsluiten zul je zien dat je heel snel geholpen wordt met je aanvraag. Ook profiteer je als ondernemer van scherpe zakelijke energietarieven, waarbij je veel geld kunt besparen. Let er hierbij overigens wel op dat dergelijke tarieven altijd zonder btw worden getoond. Voor de rest zijn er enkel voordelen te vinden aan het kiezen voor zakelijke energie voor je bedrijf.