Wat social media ons te brengen heeft

Social media, iets wat de afgelopen jaren een enorme groei heeft doorgemaakt. Niet alleen in gebruikers maar ook in aantal platformen. Het ene social media platform heeft zijn beste tijd gehad en de ander is net begonnen. Vrijwel iedereen onder de 60 heeft wel een social media account. Als is het op Facebook, Twitter, Instagram, Tiktok of welk platform dan ook. Social Media heeft ons ontzettend veel te bieden. Naast dat het veel voordelen heeft zit er natuurlijk ook een keerzijde aan Social Media. Denk bijvoorbeeld aan nepnieuws of social media verslavingen. In de blog geven we je de voor- en nadelen van social media en hoe we hier mee om moeten gaan.

Social als aanvulling op ons sociale leven

Wat zijn je vrienden aan het doen? Waar is iedereen op dit moment? En waar houdt iedereen zich de hele dag mee bezig? Dit zijn vragen waar de gemiddelde mens tegenwoordig mee bezig is en checkt via social media. Via social media kunnen we alles delen, kunnen we alles laten zien aan onze volgers en kijken we direct hoeveel mensen het bekeken hebben en hoeveel mensen je post leuk vinden. Het is allemaal erg eenvoudig om te laten zien wat we doen. We pakken onze smartphone erbij, maken een foto, schrijven een tekstje erbij en bijna iedereen die je kent is op de hoogte van wat jij aan het doen bent.

De keerzijde van social media

Er zit natuurlijk ook een keerzijde aan social media. Dat hebben we de afgelopen jaren op verschillende manieren gemerkt. Social media platformen verzamelen jouw gegevens en op basis van die gegevens kunnen ze gepersonaliseerde advertenties laten tonen. Het gaat nog wel is fout. Gegevens die verkocht worden aan derde partijen en gegevens die op straat komen te liggen. Daarnaast kan het ook op ons sociale leven een enorme impact hebben. Een social media verslaving kan dan ook zomaar op de loer liggen. Soms heb je het niet door maar heb je aan het einde van de dag zomaar +10 uur schermtijd erop zitten. Hulp bij verslaving is iets wat veel mensen niet direct accepteren maar wat wel nodig is wanneer je ergens aan verslaafd bent. Juist om uiteindelijk niet meer verslaafd te zijn.

Verstandig omgaan met social media

Hoe kan je het beste omgaan met social media? Social media zou een aanvulling moeten zijn op onze social leven en niet ons volledige sociale leven overnemen. Ga dus bewust om met social media en leg je telefoon ook is een keertje aan de kant!