Wat vindt jouw bank belangrijk?

Banken zijn een populaire optie om in te beleggen. Maar niet iedere bank functioneert hetzelfde. Verschillende banken gebruiken jouw geld met verschillende doeleinden. Zo zal je bij de ene bank bijdragen aan duurzame investeringen, andere banken ondersteunen juist lokale initiatieven.

Voordat je aandelen koopt van een bank, is het daarom van belang te kijken vanuit welke motivatie een bank handelt. Wat zijn hun doelen, wat is hun visie en wat vinden zij belangrijk? In deze blog neem ik een aantal grote Nederlandse banken onder de loep.

ING

ING is een oer Hollandse bank en vindt haar oorsprong al in 1881. Het was een bank die op kwam voor de kleine bedrijven. En nog steeds is dat een van de kernwaarden van het bedrijf. Met een aandeel ing van bank zet je dus fors in op de Nederlandse economie. Daarnaast hebben ze een redelijk duurzaamheidsbeleid en middels sponsoring richten ze zich op lokale initiatieven.

Rabobank

Ook de Rabobank is een Nederlandse bank waar je niet om heen kunt. De bank noemt zichzelf een coöperatieve bank. Rabobank kent verschillende organen. Zo is het deels een groot, internationaal bankbedrijf, met een bijzondere focus op de food & agrisector. Maar ook op lokaal niveau is Rabobank erg actief. Hun streven om ‘dicht bij de klant’ te zijn maken ze waar met een veeltal lokale vestigingen. De bank hecht dan ook veel waarde aan lokale betrokkenheid.

Triodos

 Triodos bank heeft zich gelanceerd als een bank die bewust is van zijn invloed als geldschieter. Triodos noemt zich een van de duurzaamste banken ter wereld, die tevens volledig onafhankelijk functioneert. In 1980 begonnen als Nederlandse bank zijn anno 2021 uitgegroeid tot volwaardig Europese bank met meer dan 700.000 rekeninghouders. Hun kernwaarden zijn dan ook duurzaamheid, transparantie, uitmuntendheid en ondernemerschap. De bank investeert in vijf verschillende sectoren: kunst en cultuur, energie en klimaat, zorg en welzijn, landbouw en voeding en tot slot duurzaam vastgoed.

Knab

Knab is een nieuwkomer in de bankenwereld. In 2012 werd de bank opgericht. Niet fysiek, maar online. Knab richt zich op een optimale online dienstverlening en heeft daartoe tal van slimme tools ontwikkeld. Knab richt zich daarnaast erg op ZZP’ers, en biedt daar een interessant zakelijk pakket voor aan. Geen gedoe, maar een goede service.

SNS bank

SNS bank noemt zich een toegankelijke bank, die klaar staat voor de klant. SNS bank vindt het persoonlijke contact erg belangrijk. Daarom kiezen ze, in tegenstelling tot veel andere banken, er niet voor hun fysieke vestigingen te suliten. SNS wil dat er altijd een medewerker paraat staat om jouw verhaal aan te horen. Zo is de klant meer dan een rekeningnummer.

Waar SNS zich misschien vrij conservatief opstelt, springt Knab juist in op de nieuwe mogelijkheden van online bankieren. Triodos, Rabobank en ING hebben alle drie een rijke visie en maken duidelijk in welke sectoren zij investeren. Het moge duidelijk zijn: de ene bank is de andere niet.