Home Nieuws Wijn kopen: Hoe doe je dat?

Wijn kopen: Hoe doe je dat?

0
Wijn kopen: Hoe doe je dat?

Een van de meest volwassen dingen om te doen (tenminste, dat denk ik) is wijn meenemen naar een etentje. Je staat bij de deur met een goede fles wijn en misschien een bloemetje, en je bent gelijk nog meer welkom dan je al was. Maar, mijn mede wijnleken, hoe kies je nu een goede wijn uit? Doe je dat bij online wijnhandel Drankdozijn? Moet je witte of rode wijn kopen, of allebei? Lees het allemaal hier!

Een paar tips

Goede wijn kopen betekent eigenlijk gewoon afgaan op wat jij, of de persoon waar je het voor koopt, lekker vindt. Er zijn een aantal specifieke dingen waar je op kan letten om te weten of een fles wijn lekker is. De druif, het land van herkomst, de importeur en de smaken. Allereerst; de druif. We weten allemaal dat wijn van druiven gemaakt wordt, en elke druif heeft zo zijn eigen smaak. Welke druif er gebruikt wordt hangt dus af van hoe een bepaalde rode wijn smaakt, ook tegenover een rode wijn met een hele andere druif (hetzelfde geldt natuurlijk voor wit). Ook is de smaak van wijn afhankelijk van waar de druiven gegroeid en verwerkt zijn, en in wat voor soort vat de wijn is opgeslagen. Zodra je lijstje favoriete wijnen begint te groeien kan je ook letter op importeurs; staat er vaker dan een keer dezelfde importeur op je lijst? Dan heb je waarschijnlijk iemand met dezelfde smaak!

Nog een paar tips

Nog een aantal tips, specifiek voor het kopen van wijn voor iemand anders; ga voor gemiddeld tot duur geprijsd. Goedkope wijn zal vaak goedkoop smaak, tenzij je het merk en de smaak natuurlijk zelf goed kent. Ook is het belangrijk om aan het seizoen te denken. Witte wijnen (Sauvignon Blanc, Chardonnay) en wijnen als Rose en Merlot zijn goede zomerkeuzes, die zijn wat lichter. Voor de herfst wil je iets donkerder gaan, maar nog altijd niet erg zwaar. Denk aan eiken Chardonnay and Pinot Noir. In de winter eet je zwaarder, dus mag je wijn ook een stuk zwaarder. Cabernet Sauvignon en Bordeaux. In het voorjaar wil je licht en fruitig en misschien zelfs sprankelend, denk hierbij aan Pinot Grigio, Rose en Unoaked Chardonnary.

Wijn kopen is dus zo eng nog niet. Zodra je zelf een beetje gewend raakt aan wat jij of anderen lekker vinden, wordt het steeds makkelijker. En maak je er ook niet te druk om; mensen waarderen het gebaar sowieso wel, of de wijn uiteindelijk nu lekker is of niet. Succes, en proost!