Zo creëer je gemakkelijk een volledige capsule garderobe

Hangt je kast vol met kleding, maar heb je toch regelmatig niets leuks om aan te doen? Dan is het maken van een capsule garderobe voor jou misschien de oplossing. Niet alleen is het samenstellen van een capsule garderobe een handige manier om ervoor te zorgen dat je een kledingkast hebt met items die je daadwerkelijk met plezier draagt, het is ook nog eens erg duurzaam. Ben je benieuwd hoe je een capsule garderobe maakt? Lees dan snel verder voor de beste tips.

Wat is een capsule garderobe?

Een capsule garderobe is een garderobe die bestaat uit essentiële en leuke kledingstukken die je goed staan en die je gemakkelijk met elkaar kunt combineren. Je zou een capsule garderobe kunnen zien als een minimalistische garderobe met uitsluitend je favoriete kledingstukken en de belangrijkste basic items. Officieel behoren tot een capsule garderobe zo’n 37 kledingstukken. Dit mogen broeken, rokken, jurken, t-shirts, vesten, truien, jassen en schoenen zijn. Dit lijkt misschien weinig, maar je kunt met een goede capsule garderobe toch al gauw meer dan 80 verschillende outfits maken. 

Hoe maak je een capsule garderobe?

Je maakt een capsule garderobe per seizoen (3 maanden). Begin met het uitleggen van de kleding die je in dit seizoen draagt en verdeel dit over 4 stapels: favoriete items, twijfel items, items die gedoneerd of verkocht kunnen worden en items die je weggooit. Sorteer stapel 1 en 2 vervolgens op kleur of kleurgroep en kies per kleur(groep) twee bovenstukken en één onderstuk uit die je het leukst vindt en het liefst draagt. Ga hiermee door tot je zo’n 7 paren hebt, dit mogen ook meerdere paren in dezelfde kleurgroep zijn. Dit is de basis van je capsule garderobe van dit seizoen. Vervolgens kun je de zogenaamde ‘blijmakers’ toevoegen. Dit zijn items die niet per se in een bepaalde kleurgroep passen, maar die je wel graag draagt. Ook kun je bekijken of je nog bepaalde basic items mist, zoals een mooie zwarte jurk. Deze kun je vervolgens aan gaan schaffen. Een absolute aanrader is het bekijken van de leren jurken van Mart Visser en de andere little black dresses van Mart Visser. Dit zijn vaak tijdloze items die perfect passen binnen een capsule garderobe. Tenslotte kun je vijf paar schoenen en drie jassen voor het seizoen uitkiezen. De rest van de schoenen en jassen kunnen weg. Ga vervolgens spelen met de verschillende combinaties van de kledingstukken en ontdek hoeveel mogelijkheden deze kleine garderobe je al biedt. Hang je capsule garderobe op in de kast en herhaal voor ieder seizoen.