Home Nieuws Zo regel je een mooie afscheid

Zo regel je een mooie afscheid

0
Zo regel je een mooie afscheid

Afscheid nemen van een dierbare is een van de meest moeilijke dingen voor een mens. Helaas zal iedereen dit een keer in zijn of haar leven meemaken. Ben je onlangs iemand verloren en zoek je naar tips om diegene een eervol en waardig afscheid te geven? Lees in deze blogs om er een mooi moment van te maken, en hoe je ook zelf deze dag doorkomt.

Kies een locatie die past bij diegene

Je wilt een uitvaart organiseren die recht doet aan het leven van de overledene. Hoe zorg je ervoor dat deze dag een warme en persoonlijke uitstraling heeft? Dit begint bij de locatie waar de dienst gehouden wordt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een uitvaartcentrum om de dienst in te houden, maar je kunt ook bijvoorbeeld kijken wat de mogelijkheden zijn  in een café of restaurant, of bijvoorbeeld in een strandtent of landhuis. Hier is de sfeer wat intiemer dan in de meeste uitvaartcentra.

Zorg dat je genoeg hulp hebt

Veel mensen gaan volledig op in de organisatie van de uitvaart, en vergeten vervolgens een beetje tijd voor zichzelf te nemen om te bezinnen. Daarnaast moet er enorm veel geregeld worden, en is dit in tijden van rouw een extra grote last op de schouders. Hierom is het een goed idee om een uitvaart begeleider in arm te nemen die je kan helpen bij het regelen van deze dag. Natuurlijk kan je een groot gedeelte zelf blijven doen, maar sommige praktische zaken zoals de kist, het rouwvervoer, het verloop van de dag en technische zaken zoals licht en geluid zijn ook fijn om uit te besteden aan een expert. Dan kan jij jezelf bezig houden met de persoonlijke dingen.

Stem de bloemen en muziek af op de persoon

Bloemen en muziek zijn aspecten van de uitvaart die enorm persoonlijk zijn, hier kun je als nabestaande dus ook de beste keuzes in maken. Dit komt omdat jij de overledene het beste kent, en dus ook weet wat bij haar of hem past. Kies voor de muziek nummers die de overledene het meest mooi vond, maar hou ook rekening met de sfeer van de dag. Was de overledene een hardstyle liefhebber, is het misschien beter om een ander genre te kiezen. Ook bloemen kunnen de ruimte van de uitvaart een persoonlijke touch geven. Je kunt kiezen voor de lievelingsbloemen van de overledene, of aan de bloemist vragen wat het beste zou passen.