Zo regel je het transport voor jouw business

Bijna iedere ondernemer moet op een manier nadenken over het transporteren van goederen van zijn business. Ondanks dat dit vaak geen core business is, is het eigenlijk een van de belangrijkste onderdelen van het bedrijfsproces. Dit wordt alleen niet altijd zo gezien, en veel mensen weten niet goed wat ze met het transport moeten. Kies je voor snelheid, lage kosten, duurzaamheid, of een combinatie hiervan? Voor beginnende ondernemers zijn hier een aantal punten omtrent transport beschreven die wat meer duidelijkheid bieden.

Factoren

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van het transportmiddel. Zo zijn belangrijk: de bestemming, de transportkosten per eenheid, de gemiddelde snelheid, de betrouwbaarheid die je wilt garanderen, de transporttijdkosten, de capaciteit van het transportmiddel, de aangeboden service en de productkenmerken. Met dit in het achterhoofd, kun je nu kiezen voor zelf doen of uitbesteden.

Zelf doen of uitbesteden

Het transport uitbesteden kan een kostbare investering zijn, vooral voor kleinere ondernemers. Toch kan dit op langere termijn, of voor grotere ondernemers, voordeliger zijn dan zelf het transport regelen. Bij het kiezen van een transporteur let je goed op de leverbetrouwbaarheid die de transporteur geeft. Ook de prijs-kwaliteit verhouding is natuurlijk belangrijk. Het bereik van de transporteur is ook niet onbelangrijk, en daarnaast moet je controleren of hij voldoet aan de ISO-normeringen.

Als je ervoor kiest om het transport zelf te gaan regelen, zorg dan voor structuur in de werkzaamheden, het juiste transportmiddel, verzekeringen voor het transportmiddel en het personeel en tot slot controle op het transportproces.

Verschillende transportmiddelen

Houdt rekening met de volgende transportmiddelen bij het regelen van het transport voor jouw onderneming. Als eerst is er spoorvervoer. De investeringskosten liggen hierbij hoger dan bij het wegvervoer en ook brandstof- en personeelskosten kunnen hoog uitpakken. Meestal worden vooral grote en zware goederen via spoorvervoer getransporteerd. Binnenvaart is geschikt voor het vervoeren van grote hoeveelheden voor relatief lage kosten. Wel kost dit veel tijd en de lead time is niet altijd even betrouwbaar. Voor luchtvervoer gelden vaak hoge kosten met een relatief snelle transporttijd.

Het meest voorkomende transportmiddel is wegvervoer. Dit is vaak het duurst, maar ook het meest flexibel. De lead time is namelijk het kortst en de investeringskosten zijn relatief laag. Echter ben je wel afhankelijk van de grootte van de vrachtwagen. Hierbij moet je ook de keuze maken voor het soort (vracht)wagen wat je wilt gaan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bakwagen. Dit is een lichte vrachtwagen en is daarom mobieler, zuiniger en goedkoper dan een reguliere vrachtauto. Ook biedt het meer laadruimte dan een bestelbus.

Resultaat

Of je het transport nu zelf regelt en welk transportmiddel je hierbij kiest, of je besteedt het uit: als je het transport goed hebt gereld zorgt dit voor een mooie kostenbesparing. De verschillende bedrijfsprocessen zijn zo een stuk beter op elkaar af te stemmen.